Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία
Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία;
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια ερευνητικά τεκμηριωμένη, σύγχρονη, επιστημονική μέθοδος ψυχοθεραπείας, η οποία θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική σε πληθώρα ψυχικών δυσκολιών, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, καθώς και σε πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ψωρίαση και ημικρανίες. Στόχος της ΓΣΘ είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των δυσκολιών του ατόμου, καθώς και η εκμάθηση δεξιοτήτων (όπως, κατάκτηση ρεαλιστικού τρόπου σκέψης, απόκτηση διεκδικητικής συμπεριφοράς κα) ώστε ο θεραπευόμενος να μπορεί να στηριχθεί στον εαυτό του μετά το πέρας της θεραπείας και να διαχειρίζεται ικανοποιητικά τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής του.
Η ΓΣΘ στηρίζεται στην γνωσιακή συλλογιστική, την θεώρηση δηλαδή ότι δεν μας δυσκολεύουν τα γεγονότα, αλλά ο τρόπος που τα ερμηνεύουμε ανάλογα με τις πεποιθήσεις μας. Μέσα από γνωσιακές τεχνικές κατά τη διάρκεια της θεραπείας καταφέρνουμε να αναδομήσουμε τις αρνητικές σκέψεις και να τις αντικαταστήσουμε με πιο ρεαλιστικές και βοηθητικές. Την ίδια στιγμή, η ΓΣΘ βασίζεται στην συμπεριφοριστική προσέγγιση, στην αναγνώριση δηλαδή ότι κάθε συμπεριφορά μας είναι αποτέλεσμα μάθησης και εξοικείωσης. Μέσα από συμπεριφοριστικές τεχνικές κατά τη διάρκεια της θεραπείας μαθαίνουμε νέες, πιο λειτουργικές συμπεριφορές.
Σε ποιους απευθύνεται η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία;
Η ΓΣΘ απευθύνεται σε άτομα άνω των 7 ετών που βιώνουν δυσκολίες στο συναίσθημα, την συμπεριφορά, τον τρόπο σκέψης, την λειτουργικότητα, την καθημερινότητα, τις σχέσεις, καθώς και σε άτομα με προβλήματα υγείας.
Η ΓΣΘ έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική για την θεραπεία κλινικών διαταραχών (όπως κατάθλιψη, άγχος και επεισόδια πανικού ή αγοραφοβία, επεισόδια θυμού, φοβίες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ψυχογενή ανορεξία ή βουλιμία, διαταραχή μετατραυματικού στρες, διπολική διαταραχή, διαταραχές ύπνου κα) και διαταραχών προσωπικότητας. Επιπρόσθετα, έχει εφαρμογή σε προβλήματα λειτουργικότητας (όπως σεξουαλικές δυσλειτουργίες, εξαρτήσεις από αλκοόλ, τικ κα), καθώς και σε θέματα υγείας (όπως διαβήτης, χρόνιος πόνος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ημικρανία κα).
Τι να περιμένω κατά τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία;
Η ΓΣΘ στηρίζεται σε μια ισότιμη, συνεργατική σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, με σύμμαχο την ανοιχτή επικοινωνία και τον αμοιβαίο σεβασμό και στόχο την αντιμετώπιση των δυσκολιών του θεραπευόμενου στο παρόν.
Η θεραπεία ξεκινά με την διερεύνηση των θεμάτων που φέρνουν το άτομο στη θεραπεία, την λήψη ιστορικού και την αξιολόγηση των δυσκολιών του σε κλινικό, γνωσιακό και συμπεριφοριστικό επίπεδο. Στη συνέχεια, τίθενται συνεργατικά οι στόχοι που θέλει να κατακτήσει ο θεραπευόμενος και ορίζεται το χρονικό διάστημα της θεραπείας.
Στην πορεία, με την στήριξη του θεραπευτή και την ενεργή συμμετοχή του θεραπευόμενου, εφαρμόζονται κατάλληλες γνωσιακές και συμπεριφοριστικές τεχνικές και πραγματοποιούνται βιωματικές ασκήσεις για την καλύτερη κατανόηση, παρατήρηση και εξέλιξη του θεραπευόμενου, εντός και εκτός της συνεδρίας.
Πόσο διαρκεί η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία;
Η διάρκεια της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας μεταβάλλεται ανάλογα με τα θέματα που έχει να διαχειριστεί ο εκάστοτε θεραπευόμενος. Σε γενικές γραμμές, η ΓΣΘ αποτελεί μια μορφή σύντομης θεραπείας, όπου ο συνολικός χρόνος κυμαίνεται από 10 συνεδρίες έως 1-2 έτη θεραπείας. Η συχνότητα των συνεδριών είναι εβδομαδιαία και η διάρκεια μιας συνεδρίας είναι 45-50 λεπτά.