Η σχέση με τον εαυτό μας ως προϋπόθεση για μια υγιή ερωτική σχέση

γυναίκα μόνη διαβάζει

Οι ερωτικές σχέσεις είναι σημαντικές για την εξέλιξη μας, εφόσον είναι υγιείς και μας προσφέρουν αντί να μας αποστερούν. Βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε μια τέτοια σχέση είναι να έχουμε μια υγιή σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιλέξουμε και τον κατάλληλο σύντροφο, που θα μας καθρεφτίσει.

Για να βρούμε, λοιπόν, έναν σύντροφο που να ευνοεί την εξέλιξη μας χρειάζεται πρώτα να έχουμε μάθει οι ίδιοι να είμαστε καλοί σύντροφοι για τον εαυτό μας. Αν ξέρουμε πώς είναι να παίρνουμε φροντίδα, αγάπη και σεβασμό από τον εαυτό μας, τότε θα αναζητήσουμε ανθρώπους που θα μας προσφέρουν αυτά και τίποτε λιγότερο.

Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό; Μα με το να είμαστε ευτυχισμένοι εργένηδες! Το πότε θα βρεθεί στο δρόμο μας ένας  άνθρωπος κατάλληλος να γίνει σύντροφος μας δεν είναι στον έλεγχο μας. Ωστόσο, μπορούμε να ελέγξουμε πώς να αξιοποιήσουμε την εργένικη ζωή μας.

Τα πλεονεκτήματα της εργένικης ζωής

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε ευτυχισμένοι εργένηδες;

1. Αναπτύσσοντας τη σχέση με τον εαυτό μου: Όταν είμαι εργένης έχω το χρόνο και το χώρο να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου. Μπορώ να αλλάξω τη φωνή του εσωτερικού κριτή και να μάθω να στηρίζομαι στον εαυτό μου για να παίρνω φροντίδα και θετική ενίσχυση.

2. Ανακαλύπτοντας τι ακριβώς θέλω: Όταν βρίσκομαι συνεχώς σε ερωτικές σχέσεις μπορώ εύκολα να αποπροσανατολιστώ και να αναζητώ τι θέλει ο άλλος από εμένα. Ως εργένης, όμως, μπορώ να με παρατηρήσω μέσα στις στιγμές της ζωής μου, να αναρωτηθώ ποιες είναι η αληθινές μου ανάγκες και διερευνήσω τρόπους να τις ικανοποιώ.

3. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη: Αφού ανακαλύψω τι ακριβώς χρειάζομαι, μπορώ να αναλάβω δράση για να πραγματοποιήσω τις επιθυμίες μου ή όχι. Σε κάθε περίπτωση καλούμαι να αναλάβω την ευθύνη των επιλογών μου και να μην χάνω τον καιρό μου περιμένοντας από άλλους να με κάνουν ευτυχισμένη.

4. Ενισχύοντας τις κοινωνικές μου σχέσεις: Αν και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις ερωτικές σχέσεις, αυτές μπορεί εύκολα να τελειώσουν. Όλες οι υπόλοιπες σχέσεις μας όμως μπορεί να αποτελέσουν σταθερές στη ζωή μας. Ειδικά οι φιλίες μας, αν τους δώσουμε την ανάλογη προσοχή και φροντίδα, αποτελούν σημαντικές πηγές στήριξης.

5. Ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο για εμένα: Ως εργένης έχω την ευκαιρία να γεμίσω τη ζωή μου με δραστηριότητες που με εξελίσσουν ως άνθρωπο. Μπορεί να είναι ατομικά ή ομαδικά χόμπυ που να προσφέρουν διασκέδαση ή ακόμα σωματική και πνευματική εξέλιξη.

6. Αναπτύσσοντας τον εαυτό μου: Όταν κάποιος είναι εργένης έχει περισσότερα κίνητρα να διερευνήσει τον εσωτερικό του κόσμο. Η προσοχή μας δεν μοιράζεται αναμεσά σε εμάς και το έτερον μας ήμισυ και έχουμε όλο το χρόνο να αναρωτηθούμε για την ψυχή και την ύπαρξη μας. Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τις αναπόφευκτες δυσφορίες της ζωής, την ματαίωση, την απόρριψη, την ανασφάλεια.

Όλα τα παραπάνω μας προσφέρουν μοναδικά εφόδια για να σταθούμε κατάλληλα μέσα σε μια ερωτική σχέση.

1. Μαθαίνω να στηρίζομαι στον εαυτό μου και να μην εξαρτώμαι από τον σύντροφό μου.

2. Γνωρίζω τις ανάγκες μου και ξέρω πώς να τις διεκδικώ μέσα στη σχέση.

3. Αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και δεν κατηγορώ τον σύντροφο μου για τις δικές μου επιλογές.

4. Έχω ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων που μου προσφέρει ασφάλεια και ισορροπία.

5. Έχω ενδιαφέροντα πράγματα να μοιραστώ.

6. Αγαπώ τον εαυτό μου και μπορώ να αγαπήσω και τον άλλο.

Άλλωστε όπως έχει πει και ο Έριχ Φρομ:

«Όλως παραδόξως, η ικανότητα να είσαι μόνος αποτελεί προϋπόθεση για την ικανότητα να αγαπάς».

Κλείνοντας να πούμε πώς ανεξάρτητα με το αν κάποιος είναι εργένης ή σε σχέση, όλοι αξίζουμε να έχουμε αγάπη για τον εαυτό μας και συντροφικότητα. Οι ερωτικές σχέσεις είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να ικανοποιηθούν αυτές μας οι ανάγκες αλλά όχι και ο μόνος. Ο καλύτερος τρόπος είναι εμείς οι ίδιοι να αγαπάμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι και να είμαστε σε σύνδεση μαζί του. Έτσι δεν θα είμαστε ποτέ μόνοι!

Ακολουθήστε μας στα social media

Scroll to Top