Ξαναβρίσκοντας την χαρά

Η χαρά αποτελεί ένα από τα βασικά συναισθήματα και φαίνεται να προάγει όχι μόνο την ψυχική, αλλά και την σωματική υγεία του ανθρώπου. Παρόλο που το αίσθημα της χαράς μπορεί να προκληθεί από εξωτερικές συνθήκες, δεν συνδέεται μόνο με αυτές και δεν προκαλείται τυχαία. Καθένας μας μπορεί να νιώσει χαρά, ανεξαρτήτως των καταστάσεων που βιώνει μια δεδομένη στιγμή. Αρκεί να επιλέξει κανείς να δημιουργήσει τους εσωτερικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν την βίωση θετικών συναισθημάτων. Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορούμε να επιτύχουμε το στόχο να ζούμε με περισσότερη χαρά:

  • Ελέγχω το μυαλό μου: Η χαρά είναι μια εσωτερική υπόθεση και χρειάζεται να ακολουθήσουμε μια προσωπική, νοερή επεξεργασία για να την κατακτήσουμε. Αρχικά, χρειάζεται να εντοπίσουμε ποιες σκέψεις μας οδηγούν σε δυσάρεστα συναισθήματα. Αφού ελέγξουμε την ισχύ αυτών και σε περίπτωση που περιέχουν αρνητισμό ή παρερμηνείες, χρειάζεται να τις τροποποιήσουμε και να υιοθετήσουμε πιο ρεαλιστικές και αισιόδοξες σκέψεις, οι οποίες θα αλαφρύνουν το συναίσθημά μας. Παράλληλα, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να εστιάζει και να αναγνωρίζει τις θετικές σκέψεις και τα ευχάριστα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς μας προκειμένου να αισθανθούμε όχι μόνο χαρά, αλλά και ευγνωμοσύνη.
  • Επενδύω στις σχέσεις: Η επαφή και η επικοινωνία με ανθρώπους που επιλέγουν μια αισιόδοξη και χαρούμενη οπτική στη ζωή, ενισχύει την χαρά και την ευτυχία μας. Ας αναλογιστούμε με ποιους ανθρώπους νιώθουμε αγαλλίαση και πληρότητα όταν περνάμε χρόνο μαζί και ας επιδιώξουμε την συντροφιά τους. Είναι ωφέλιμο να απομακρυνθούμε από ανθρώπους, οι οποίοι σκοπίμως και συστηματικά μας κλέβουν την χαρά μας λόγω της νοοτροπίας και της ιδιοσυγκρασίας τους. Ας κρατήσουμε αποστάσεις ασφαλείας από τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις, φέρνοντας κοντά μας πρόσωπα που μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές. Ας μην ξεχνάμε ότι η συναισθηματική και σωματική εγγύτητα, μια γλυκιά κουβέντα, ένα χάδι ή μια αγκαλιά μπορεί να είναι βάλσαμο για τον ψυχισμό μας και να μας προκαλέσει αυθόρμητα το αίσθημα της χαράς. Παράλληλα, ας θυμόμαστε ότι και η επαφή με τα ζώα συντροφιάς λόγω της γενναιόδωρης συναισθηματικής τους έκφρασης, της φροντίδας που τους παρέχουμε και της σύνδεσης μαζί τους, είναι ικανή συνθήκη για να μας κάνει να χαμογελάσουμε με την καρδιά μας.
  • Αξιοποιώ τον χρόνο μου: Συχνά, η απαιτητική καθημερινότητα μας απομυζά και τις τελευταίες σταγόνες ενέργειας και πηγαίας χαράς. Χρειάζεται λοιπόν να απλοποιήσουμε συνειδητά τη ζωή μας και να διασφαλίσουμε καθημερινά λίγο χρόνο αφιερωμένο στην αυτοφροντίδα μας, την ξεκούραση, την αποφόρτιση και την ψυχική μας ανάταση. Δεν απαιτούνται σπουδαίες αλλαγές, μισή ώρα επαφής με την φύση, όπως το περπάτημα σε μια παραλία ή ένα πάρκο, μια ανέμελη έξοδος με φίλους ή μια ψυχαγωγική δραστηριότητα, αρκούν για να ανανεώσουμε τη διάθεσή μας και να αισθανθούμε χαρά. Ας οργανώσουμε με όρεξη την καθημερινή μας ρουτίνα, κρατώντας ως βασικό άξονα την επιθυμία να αφιερώνουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Ο χρόνος αυτός χρειάζεται να νοηθεί ως η πιο πολύτιμη και σημαντική δουλειά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το χρωστάμε στον εαυτό μας. Άλλωστε, μόνο με θετικά γεμάτες μπαταρίες μπορούμε να ανταποκριθούμε με καλή διάθεση σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας, ώστε στο τέλος της ημέρας να εισπράξουμε την χαρά που μας αξίζει.

Ενεργοποιώντας κατάλληλα το μυαλό μας, ενισχύοντας τις σημαντικές σχέσεις μας και οργανώνοντας σωστά το πρόγραμμά μας μπορούμε να περιορίσουμε όσες καταστάσεις μας κλέβουν την χαρά και να απολαύσουμε τη ζωή μας!

Ακολουθήστε μας στα social media

Scroll to Top